MINDFULNESS VE KOÇLUK

“Mindfulness, açık, nazik ve yargısız bir sekilde dikkati kasıtlı olarak yönlendirme sonucu ortaya çıkan farkındalık.'' Jon Kabat Zinn

Mindfulness, kişinin içsel ve dışsal deneyimine yargısızca, açıklıkla ve nezaketle dikkat getirdiğinde ortaya çıkan farkındalık halidir. Kendinizle ve diğerleriyle bağlantılı olma niteliğinde kalp merkezli bir farkındalık söz konusudur.

Mindfulness yaşamlarımızda tümüyle uyanık olmakla ilgilidir. Her anın enfes canlılığını algılamakla ilgilidir. Aynı zamanda içgörü, dönüşüm ve şifalanma gibi kendi içsel güçlü kaynaklarımıza çok daha hızlı ulaşabiliriz.

Bilimsel bir zihni dinlendirme tekniği olan meditasyon, derin bir şifa yöntemi olup, yüzyılımızda iş ve özel hayatımızda dengelenme, stresi azaltma, verimlilik ve yaratıcılık artışı için kullanılan en önemli ve en etkili araçtır.

Mindfulness meditasyonunu diğer meditasyonlardan ayıran özelliği kişiyi teknikten tekniksiz alana götürmesidir. En derin dönüşüm bu tekniksiz alanda gerçekleşir. Ne zaman ki zihnin zor içerikleriyle karşılaşırız, dikkati nefese döndürdüğümüz için teknik bizi güvenli alanda tutar. Tekniği bıraktığımızda kendi zihnimiz ve karanlık içeriğimizle karşı karşıya kalırız. Asıl dönüşüm bu karşılaşma sonucu karanlıkta kalanın ışığa çıkmasıyla gerçekleşmeye başlar.

Meditation-Mindfulness-1-scaled

MINDFULNESS MEDİTASYONLARI

NEFES FARKINDALIĞI MEDİTASYONU

Zihnin düşüncelere kapılıp giden yapısının aksine nefesimiz her an şimdi - şu anda mevcuttur ve dikkatimizi kolayca yöneltebileceğimiz somut bir araçtır.

Meditasyon uygulamasında nefes ritimlerimize mümkün olduğunca müdahale etmiyoruz. Bunun yerine nefesin bize rehberlik etmesine izin veriyoruz. Bu demek oluyor ki bazen bizi zorlayan bir nefes ritmine bakıyoruz, bazen de nefesimiz kolaylıkla akıyor. Bizi bu yolculuğa çıkarması için nefesimize güvenmeyi öğreniyoruz.

BEDEN VE DUYU FARKINDALIĞI MEDİTASYONU

''Şifalanma için en iyi başlangıç zihinden çıkıp bedenin içine girmektir.” Peter Levine. Bedensel deneyimimizin akışına bakmak anında deneyimimizde bir değişim meydana getirir. İç dünyamızı mevcudiyetle ve nezaketle araştırmak beden-zihin ile ilişkimizi dönüştürmeye başlar. Bu yeni zihnin olma hali sinir sistemimizdeki değişimlerle de desteklenir.

Bedensel farkındalığa odaklanmak, zamanla esnek dayanıklılık (resiliency) geliştirir. Bedendeki ve zihindeki dayanıklılığı artırır, iyiliği ve esenlik hissini anımsatır.

ÖZ-ŞEFKAT MEDİTASYONU

Şefkat bir başkasının ızdırabını dindirmeye duyulan derin istektir. Öz-Şefkat, şefkati direk olarak basitçe kişinin kendisine yöneltmesidir. Öz-Şefkat meditasyonu sayesinde gelişen farkındalığın dönüştürücü gücü aracılığıyla içsel olarak hissedilen duyumlarımızı ve hem başkalarıyla hem kendimizle ilişki kurma biçimimizi dönüştürebiliriz.

ZOR DUYGULARA İZİN VERME MEDİTASYONU

Burada bahsettiğimiz kendi duygularımıza izin vermemizdir, başkalarının bize yönelttiği tehditlere değil. İlk adım, olanı olduğu gibi net görebilmeye izin verebilmek. Kendi duygularınıza izin vermeniz ve onları nezaket ve şefkat ile kucaklamanız, önünüzdeki yolun ve seçeneklerin neler olduğunu daha net görebilmenize izin verir.

KENDİNE SEVGİ DOLU NEZAKET MEDİTASYONU

Bazı zamanlar kendimize negatif duygular hisseder, acımasızca kendimizi eleştiririz. Böyle zamanlarda mindfulnessın temelini oluşturan nezaket niteliğini kendinize hatırlatmak yardımcı olabilir. Kendine nazik olmak demek kendine yumuşak davranmak, o duygunun yakınına doğru hareket etmek demektir.